maandag 8 mei 2017

Klaatu


Klaatu was een Canadese band uit de jaren '70. Omdat op al hun albums geen enkele informatie stond vermeld over de samenstelling van de band en omdat de muziek nogal beatlesque aan deed werd gedurende lange tijd verondersteld dat The Beatles onder dit pseudoniem platen maakten. Goed beschouwd helemaal geen gekke gedachte.



Vanmorgen scheurde ik gisteren van de zeurkalender af en trof vervolgens deze schets.




Van Straaten wist brede maatschappelijk problematiek op zijn eigen wijze subtiel te verbeelden. We zien hier een zorgelijk kijkende man in krijtpak, wapperende stropdas en een koffertje met wellicht gewichtige inhoud. De badge op zijn linker revers verraadt dat hij zojuist een symposium heeft toegesproken. Hij verbouwereert de journaliste zichtbaar met een ondenkbaar perspectief.

En daar was onmiddellijk mijn associatie met een prachtig liedje van Klaatu, 'Calling Occupants of Interplanetary Craft' (1977).

https://www.google.nl/search?q=youtube+klaatu+calling+occupants&oq=you+tube+klaatu+calling&aqs=chrome.2.69i57j69i60j0j69i60l2j69i64.31453j0j4&sou

De stemmen, de structuur, de opbouw van het liedje en de verrassende wendingen, deze roepen veel muzikale herinneringen op aan de muziek van The Beatles vanaf 1967.

In het Dagblad van het Noorden van 4 mei jl trof ik dit bericht:



Hawking gaat profetisch en wetenschappelijk serieus aan de haal met een vluchtige cartoon die Van Straaten meer dan twee jaar geleden schetste.

Het moest allemaal niet gekker worden.